Вреди ли лютата храна на мозъка?

OFFNews 23 юли 2019 в 12:05 10349 1

Снимка Pixabay

Любителите на лютия пипер и чилито са значително по-застрашени да се сблъскат с деменцията от хората, които не използват люти подправки в храната си. До този извод са стигнали учени от Катарския университет и Университета в Южна Австралия.

Специалистите са наблюдавали близо 5 хиляди жители на Китай, които участвали в национално изследване за връзката между здравето и храненето. Възрастта на рецепиентите варирала от 55 до 71 години, а когнитивните им функции били оценявани четири пъти в интервала 1997-2006 г. Учените взели предвид и социално-демографските фактори, и начина на живот на доброволците.

Анализите показват, че хората, които ежедневно използват повече от 50 г лют пипер в храната си, два пъти по-често се оплакват от влошаване на паметта и когнитивните способности. Интересно е, че по-голяма част от засегнатите са с нормално телосложение, без наднормено тегло.

Магданозът и червеният пипер укрепват мозъка

„Предишни изследвания, показаха, че консумацията на лют червен пипер е полезна за нормализиране на телесната маса и кръвното налягане. Сега обаче открихме, че той има неблагоприятни последствия за когнитивните функции на възрастните хора“, отбелязва д-р Цумин Ши от Катарския университет.

Епидемиолог от австралийския университет уточнява, че в хода на изследването се е отчитала както консумацията на пресни люти чушки, така и на млян, лют червен пипер. За сладките вариианти и за черния пипер няма подобни наблюдения. Интересът точно към тези подправки е предизвикан от факта, че те са много разпространени в Азия. В някои райони на Китай почти всеки трети консумира люта храна ежедневно.

Активният компонент на лютите червени чушлета е капсаицин. Той ускорява обмяната на веществата и подпомага загубата на мазнини. Изследователите смятат, че хората с нормална телесна маса могат да бъдат по-чувстителни към лютия пипер, от хората с наднормено тегло, а това влияе и по-силно на паметта им.

Едновременно с това учените отбелязват, че в изследването не са взети предвид интелектуалните възможности на рецепиентите, което също подлежи на задълбочен анализ, тъй като може да влияе върху когнитивните функции в зряла възраст.
Пълните резултати от проучването са публикувани в списание Nutrients.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови