Проф. Юлиан Карабиберов: Системата Kid Motion учи децата на двигателна култура от най-раннна възраст

В навечерието на 70-годишния си юбилей професорът продължава да спортува активно. Спортните му програми са не само за шампионите ни, но и за всеки българин

Радост Станчева 25 юни 2024 в 15:44 1686 0

Юлиан Карабиберов

Снимка Личен архив

Проф. Юлиан Карабиберов

Проф. Юлиан Карабиберов, доктор, е знакова фигура в областта на кондиционната подготовка в елитния спорт и фитнеса. Има над 40 г. опит и международно признание, притежава 3 патента за изобретения в сферата на спорта и авторска програма за кондиционна подготовка. Професор е към катедра „Лека атлетика“ при Национална спортна академия (НСА) и директор на професионален колеж по спорт “Био Фит”. Основател и автор на учебни програми по кондиционна и фитнес подготовка, утвърдени от МОН. През последните 20 години е личен кондиционен треньор на над 30 елитни български спортисти от различни спортове, между които Мария Гроздева (стрелба), Матей Казийски, братя Братоеви (волейбол), Екатерина Стратиева и Павел Лефтеров (автомобилизъм), Радослав Янков (сноуборд) и много други, както и на националните ни отбори по баскетбол и волейбол (мъже и жени).

Ръководител за Европа на Американската организация за фитнес треньори C.O.R.F.I.T., САЩ, от 2005 г. досега. Акредитиран е от Международната федерация по бодибилдинг за международен съдия по професионален бодибилдинг. Автор е на 10 книги за фитнес и кондиционна спортна подготовка, както и на над 60 научни статии в наши и западни специализирани издания.

Проф. Карабиберов, навярно повечето хора извън спортните среди, които ви познават само чрез медиите, се питат по каква специалност сте професор?

Имам придобита научна степен “доктор на педагогическите науки” и „професор” в сферата на здравеопазването и спорта, специалност „Кондиционна подготовка”.

Печелил сте 18 пъти първа награда от националните и международни конкурси „Красиво и хармонично тяло”, а като кондиционен треньор – и многобройни призове от престижни турнири. Коя ваша награда от спортната кариера ви е най-скъпа?

Типът конкурси „Красиво и хармонично тяло” лично за мен винаги са били за забавление и шоу, но пък бяха интересни, защото имаше интрига. Всеки участник представяше своята регионална школа и класирането отразяваше нейното ниво. Още по онези соц. времена исках да докажа, че моята тренировъчна система си е най-добра... А в качеството ми на кондиционен треньор, най-скъпа ми е вицешампионската титла на националния ни отбор по волейбол (мъже) от първата Европейска олимпиада в Баку.
Всъщност мога да посоча още много награди на мои елитни състезатели с европейски и световни титли, които са оставили трайни спомени в съзнанието ми.

Пазите особено скъп спомен за първия си треньор – Христо Кюркчиев. Разкажете ни за него.

Изпитвам дълбоко уважение и респект към моя личен треньор Христо Кюркчиев. Беше мой учител по физическо възпитание в Пирдопската гимназия, която съм завършил, и треньор по лека атлетика - десетобой. Навремето той лично ме е подготвял за кандидатстудентските изпити във ВИФ. В негова памет и на негово име учредих награда за най-добър спортист на училището в Пирдоп, в което той преподаваше.

Наградата се връчва тържествено всяка година на 24-и май, а докато беше жив, той лично я даваше на номинирания ученик. След като ме приеха във ВИФ, заръката му беше след време да се върна в града като професор. Тази му заръка най-натежа, когато се чудех дали изобщо да ставам професор, въпреки че по изискванията за професура отбелязвах точки за двама. Исках и можах приживе да се отблагодаря за труда, който Учителят ми вложи в мен!

С учителя треньор Христо Кюркчиев

Няма да забравя как се просълзиха очите на този твърд човек, когато му подарих монографията си за професурата и той видя в нея общата ни снимка с текста, изразяващ огромната ми благодарност и признателност към него...

По вашата система JK Fit Motion тренират „златни” спортни звезди като олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова (финалистка в тв-формата “Dancing Stars”), европейската шампионка по бокс Станимира Петрова, известния ни плувец Цанко Цанков, преминал успешно от спринта към плувния маратон, и много други. Как се работи с такива имена; по-трудно ли е, отколкото с „обикновените” състезатели?

С такива спортисти се работи лесно, защото знаят какво искат и разбират, че им помагаме да го постигнат. В същото време всеки от тях е силна личност с характер и специфични индивидуалности, с които трябва да се съобразяваме. В подготовката следваме модулите от нашата система, но работим и интуитивно и гъвкаво според обратната информация, която получаваме в тренировките и от състезанията. Обменът на информация между треньор и състезател е от изключителна важност, защото разглеждаме тренировъчния процес в цялост, а състезателя – като самоуправляваща се система, реагираща избирателно и специфично на прилаганите стресови въздействия. Разчитаме много на спортния интелект, като наред с двигателните качества развиваме и способността, състезателите да ги използват ефективно чрез изработване на мисловни програмни модели и тяхното интелигентно реализиране по време на самите състезания.

Повече от 20 години подготвяте кондиционни треньори и инструктори в професионален спортен колеж „Био Фит” в София.

Винаги съм мечтал да си подготвя треньорски кадри, които да усвоят и работят по системата ми. Мисля, че засега успявам, защото вече разполагам с такива отлично обучени треньори. Доста от тях вече работят с елитни отбори и извън България – в Италия, САЩ, Испания, Англия, Холандия, Русия, Гърция и др. На снимката виждате такъв пример с Боримир Петков, който е кондиционен треньор на шампионките ни Ивет Горанова и Станимира Петрова.

С И. Горанова, Ст. Петрова и треньора от „Био Фит” - Боримир Петков

През месец юли ще отбележите 70-годишен юбилей. За всичките тези години, продължавате да спортувате активно всеки ден. Всъщност как протича една ваша тренировка – като концепция и като начин на изпълнение?

Да, спортувам активно 5 дни в седмицата, след което почивам един ден. Седмият ден от седмицата е за натоварване на същата мускулна група, с която съм започнал първия ден от цикъла. Така всяка мускулна група се натоварва два пъти седмично. Това касае силовите тренировки. В началния етап (при Модул 1) обаче, който започва през януари, приоритет имат превантивно-стабилизиращите упражнения, тези за мобилност и равновесна устойчивост и не на последно място цикличните упражнения за аеробна издръжливост. Следващият Модул 2 е с приоритетно използване на упражнения за сила, а Модул 3 е за нейното управление и контрол. Така, към края на годишния цикъл, давам предимство на функционално-координационните тренировки, развиващи способността за ефективно използване на придобитите физически качества в ежедневието. Този цикъл можем да наречем „кондициониране за бита” – полезна практика, която може да помогне на всеки българин да се обслужва безпроблемно във всекидневния живот.

И така, вече 40 години спазвам тази циклична концепция. Открил съм най-икономичния подход, за да постигна ефекта, който ме устройва. Двайсет минути двигателна активност на ден са ми достатъчни, но при стриктно спазване на принципите от системата “JK Fit Motion”.
В книгата ми „Фитнесът”, която е учебно помагало, съм описал в детайли тренировъчния процес, като обосновавам и онагледявам със снимки, фигури и таблици цялата система, за да може да бъде прилагана успешно от широк кръг спортуващи.

Много важна е настройката и мисловната дейност в тренировъчния процес. Правилната психична настройка пести време и излишен разход на енергия. Мускулите в човешкото тяло са създадени, за да се напрягат и тренират, затова им осигурявам точния интензитет и дозировка. От своя страна, те се отблагодаряват с редица здравословни ползи: балансиран телесен състав, добра визия и кондиция. Тялото ни е дадено от природата, за да се грижим за него, и ако го правим редовно, осигуряваме и съответното добро ниво за енергийно-вибрационния му потенциал. И тогава тялото ни наистина става високовибриращ и енергийно зареден храм на душата.

Ще подчертая, че особено след 50-годишна възраст човешкото тяло все повече се нуждае от двигателна активност, от специализирани (и не непременно трудни) упражнения, които да изпълняваме редовно, поне 5 дни в седмицата. Тогава тялото ни се отплаща, като остава здраво и жизнено. На 20 или на 25 години е лесно; тогава организмът все още е в зоната на младостта и има ресурс да се самоподдържа. Проблемите обаче идват след 45-50 и повече години, когато процесите на стареене започват естествения си ход. Най-успешният подход към собственото здраве, измислен в човешката история въобще, е активното движение в разнообразните му форми.

Този синтез обаче става възможен, когато подсигурим организма и с качествени енергийно-пластични източници, най-вече чрез храната в ежедневното меню.

Понеже ни се налага да правим много компромиси в начина на хранене, често прибягваме до запълване на празнотите чрез приемане на хранителни добавки. Те не могат в никакъв случай да заменят балансираното рационално хранене, но могат да помогнат в някаква степен. Като един от първите вносители и производители на хранителни добавки за нуждите на спорта у нас, вече втора година с треньорите от „JK GYM Nautilus” разработваме нов продукт за подобряване на виталността, либидото и естественото производство на тестостерон. Известно е, че физическата сила няма как да се повиши без повишаване в нивата на мускулноизграждащите хормони, един от които е тестостеронът. Затова търсим начин за повлияване на неговата естествена секреция, без използване на забранени стимуланти. Експерименталната ни работа ще завърши през септември, когато очакваме продуктът да бъде регистриран в Агенцията по храните и пуснат на пазара.
Предлагаме и някои вносни европейски продукти с доказано най-високо качество, като лабораторно произведените течни Колаген, Магнезий и Л-карнитин на немската фирма „EnergyBody”.

Известен сте като автор, създал и разработил тренировъчната система „JK Fit Motion” – утвърдена спортна методика с над 45-годишна история, известна и у нас, и на Запад. Каква е нейната същност и как да бъде прилагана и от непрофесионално спортуващи хора с цел подобряване на общото им здраве?

Тренировъчната система е създадена за професионалните спортисти, но при определени условия е приложима и за хора, желаещи да спортуват за подобряване на общото си здраве и кондиция. Базира се на някои закони от квантовата физика и разглежда човешкия организъм като интелигентна енергийно-информационна система. В модулното планиране използваме принципите на т. нар. дисипативни системи. Самият организъм се възприема като единна цялост, в която търсим оптималния интегритет между съставящите я елементи. В резултат целта е да постигнем хармония и баланс на човека с околната среда, в която той живее. А мускулната сила и телесната маса имат пряко отражение върху нашето здраве.

С волейболната легенда Матей Казийски и неговия треньор Радостин Стойчев

Наднорменото телесно тегло става опасно за здравето, когато относително пасивната мастна тъкан (натрупана най-вече в черния дроб и във вътрешните органи) измести по количество активните белтъчно-съкратителни структури на мускулите. Тъкмо мускулите подпомагат борбата с възрастовите дегетеративни промени, с инсулиновата чувствителност, като повишават енергийния заряд и жизнения тонус, носейки и ред други позитиви за организма. Така че ползите от силовата тренировка далеч не са само за добрия външен вид, а рефлектират и върху общото ни здраве и дълголетие.

Респективно, кардиотренировките пък носят позитиви не само при намаляване на телесните мазнини и килограмите, а и на клетъчно ниво – върху митохондриите, където става обмяната на веществата и производството на енергия за тялото. Една правилна кардиотренировка благоприятства също и работата на сърцето, на белите дробове, противодейства на стреса и умората в ежедневието. Добрият здравен статус на спортуващите в нашия фитнес център подобрява пряко и способността им да се движат и обслужват без болка и без затруднения. Ето защо важна част от средствата, използвани при системата „JK Fit Motion”, са превантивните упражнения, основно кинезитерапевтичните и гимнастическите. Те внасят функционален комфорт в ежедневието на възрастните хора. Подходящи са и за бременни жени, когато се изпълняват под контрола на нашите кондиционни треньори.

В тази връзка, във фитнес и уелнес-комплекс „Nautilus” сте разработили иновативни фитнес уреди и тренировъчни системи. Коя от тях ще откроите?

За да обезпечим максимално тренировъчните занимания при „Fit Motion”, разработих съвременни уреди и съоръжения от най-висок клас, сред които бих откроил комбинираната система “JK Slider Former”. Представлява интересна изработка от три независимо плъзгащи се платформи по метална рамка, с наличие на променяща се височина в единия край. На съоръжението могат да се изпълняват безопасно голям брой различни упражнения: силови, превантивни, за координация, за баланс и мобилност.

Фитнес уредът “JK Slider Former”

Здравето на българските деца е сред приоритетите в дейността ви. Акцент в детската система „JK Kid Motion“ са специализираните занимания с деца, основно на възраст между 6-12 г. Какво включвате в тази програма?

“JK Kid Motion” учи децата преди всичко на добра двигателна култура и на правилно изградени движения, прилагани във всекидневния бит на детето. Как да ходи, как да става и сяда, как да носи чанти с различно тегло; как да диша, как да позиционира частите на тялото си при елементарни битови движения. Освен корекции в стойката на детето, се търси и оптимизиране на неговия телесен състав и структура, ускоряване на метаболизма при хранене, повишаване на нивото на двигателните качества и координационните способности. Наблягаме и на детската мисловна дейност, както и на нервно-мускулната пластичност. За целта съм разработил специален модул „Think Motion”. При него се изработват мисловно-програмни модели от сложни движения, които детето трябва да възпроизвежда бързо и точно.

От изключителна важност е да се постигне контрол на двигателните действия и да се намали опасността от травми. Тук използваме изградени от нас комплекси от превантивно-стабилизиращи упражнения, както и такива за баланс и равновесна устойчивост, за мобилност и координация. Укрепването на тялото в силово отношение става много постепенно, успоредно с подобряване на управлението на силата и на психо-моториката.

Програмата „JK Kid Motion“ бележи нарастващ интерес сред децата, посещаващи тренировъчните ви програми. Родителите обаче често неглижират физическото развитие на децата си и в резултат – нараства броят брой деца с неправилна стойка и гръбначни изкривявания още в най-ранна детска възраст...

Интересът идва от това, че се виждат реалните резултати от прилагането на програмата при децата. Неправилната стойка се коригира към правилна, гръбначните изкривявания също претърпяват корекции. Работим целенасочено и върху тазобедрените стави, ходилата, мускулния дисбаланс; развиват се мускулите на тазовото дъно и около общия център на тежестта. Децата се научават откъде да генерират енергията си при изпълнение на множество разнообразни движения. Трябва да кажа, че програмата за работа с най-малките е научно експериментирана в руското училище „Юрий Гагарин” в Камчия, а също и в „моето” училище „Сава Савов” в Пирдоп (за което вече ви споменах). Тази година заедно с кметството в Пирдоп, ще обучим трима наши специалисти по системата „JK Kid Motion“, които ще работят с най-малките в детските градини и с децата в предучилищна възраст.
Искрено се радвам, когато виждам постиженията на спортуващите ни деца и юноши. На този 24 май (т. г.) бях щастлив да наградя волейболния отбор на момичетата от 8-10 клас на „моето” училище в Пирдоп, където винаги се завръщам с удоволствие и с нови надежди за бъдещето на българските деца.

Проф. Карабиберов с наградения волейболен отбор (девойки) на СУ „С. Савов”, Пирдоп

За да постигнем добри резултата по детската програма „JK Kid Motion“, много разчитаме на самите родители. Провеждаме с тях регулярна и важна работа, която е доста трудна за организация. Действаме, разбира се, на място и с учителите. Най-добрите учители всъщност трябва да работят с най-малките, защото именно в ранната детска възраст се градят и затвърждават всички двигателни навици.

За децата, а и за всеки, които държи да е в добра физическа форма, особено важно е здравето на нервната система и нервната тъкан, а не само на мускулатурата. Работите ли и в тази посока?

Да, работя изключително сериозно и в тази взаимовръзка. Ще ви издам информация в аванс, макар че още сме в работен процес. Заедно с д-р Неделя Щонова, която е невролог със защитен дисертационен труд в тази сфера, изградихме комплексна, научно базирана програма за кондиция и добро здраве. В програмата вплитаме в единно цяло функциите на мускулната и на нервната система. Разглеждаме човешкия организъм в интегрирана, холистична свързаност между всички негови органи и системи. Но в крайна сметка нервната система е командната, водещата, а мускулната – работната; тя е „изпълнителят”. Подобряването на цялостната функционалност на организма, водеща до по-добро здраве, изисква комплексен подход: адекватна мисловна нагласа, целенасочена двигателна активност, природосъобразно хранене, здрав сън, ефективни дихателни техники и други рационални методи, целящи реално да подобрят здравето на съвременния човек.
Но за тези и още други интересни теми ще можете да прочетете в книгата, която пишем. Ще получите компетентна и ценна практическа информация как да бъдете в добра кондиция и здраве, използвайки системата ни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво ще стане на Евро 2024