Маникюрът с гел лак: плюсове, минуси и съвети от специалисти

OFFNews 28 ноември 2019 в 16:04 21707 0

Веднага щом услугата "маникюр с гел лак" се появи в ценоразписа на салоните, тя се превърна в тотален хит, защото процедурата е бърза, а гел лакът е издръжлив като боя за кола. Кой би могъл да устои? Резултатът винаги е блестящ и лъскав маникюр, който ще издържи поне две седмици, ето защо все повече дами започнаха да избират гел лак винаги, когато посещават салона за маникюр.

Но и при тази процедура, за жалост, има недостатъци. Редовното излагане на лъчението от ултравиолетовата лампа, която се използва за втвърдяване на лака, не е полезно за ноктите или кожата ви, а премахването на гел лака, когато ви е омръзнало от него (или е започнал да се обелва или начупва), не е съвсем безопасно и може да повреди ноктите ви.

Независимо дали вече сте фен на маникюра с гел лак или просто ви е писнало да съсипвате лака си, всеки път когато посегнете в чантата за телефона, преди дори да излезете от салона, вижте какво споделиха професионални маникюристи и дерматолози за процедурата.

Какви са предимствата на маникюра с гел лак?

Всеки може да си направи маникюр с гел лак, независимо дали имате естествени нокти (дълги или къси) или искате предварително да бъдат изградени допълнително. За разлика от обикновения маникюр, гел лакът издържа по-дълго, ноктите са по-здрави, а блясъкът им несравним.

Ето как протича процедурата: също както при обикновения маникюр, и тук се започва с оформяне на ноктите, леко накисване на ръцете, почистване на кожичките и щателно почистване на ръцете. Разликата е при нанасянето на лака: започва се с полагането на основа, която подготвя ноктите ви за гела. Гелът е специален вид лак, който вместо сушене на въздух, се втвърдява под ултравиолетова светлина. След всяко нанасяне на слой, поставяте ръката си под UV светлина за 30 секунди. Накрая се полага топ лак, една последна минута под лампата и сте готови.

Колко е траен гел лакът?

По принцип маникюрът с гел лак може да издържи две до три седмици, но точно както и при обикновения лак, много зависи как третирате ръцете си след маникюр. Ако лакът не се бели или отчупва, може да го оставите за по-дълъг период, без това да навреди на ноктите ви. Но както при всеки лак, почивките между процедурите са чудесен начин да си гарантирате, че ноктите ви ще останат силни и здрави.

Как се премахва гел лакът?

Отстраняването на гел лак изисква време, търпение и никакво чоплене! Независимо дали ще изберете да ви свалят гел лака в салон или да го направите сама вкъщи, ето как: покрийте всеки нокът с памучен тампон, напоен с ацетон, фиксирайте тампона с алуминиево фолио и го оставете така 10 до 15 минути. След това лакът трябва да се отлепи без никакво пилене или остъргване. Друг разпространен начин за премахване на гел лака е отстраняването му с електрическа пила. Според професионални маникюристи, това е по-бързо и щадящо за нокътя.

Може ли гел лакът да навреди на ноктите ви?

Погрешно схващане е, че самият гел лак вреди на ноктите. По-често това е процесът на премахване, който уврежда. Много маникюристи претупват процедурата по отстраняване. Нокътното легло не трябва да бъде пилено или надраскано, за да се свали гел лакът, тъй като така могат да се образуват пукнатини и груба текстура. Не винаги увреждането на нокътя се забелязва веднага, тъй като клиентите често си правят отново маникюр с гел лак, непосредствено след свалянето на стария.

Ако сами премахвате гел лака си, единственото нещо, което никога не бива да правите, е да чоплите или обелите лака. Това е сигурен начин да нанесете щети на ноктите си. Обелването на гел лака премахва слоеве от нокътя заедно с него. Освен това, при следващ маникюр, гел лакът може да не се задържи върху увредения нокът.
Професионалните маникюристи препоръчват често да се нанася масло за кожички между процедурите, това не само ще защити кожата около ноктите, но и самите нокти ще бъдат добре хидратирани и здрави.

Най-добрите салони, които предлагат маникюр с гел лак около Вас, може да откриете в Studio24.bg.

Колко вредна всъщност е ултравиолетовата лампа?

Основният недостатък на маникюра с гел лак е, че UV лампите, под които поставяте ръцете си, за да се "изпече" гел лакът, могат да предизвикат преждевременно стареене и да ви изложат на по-висок риск от рак на кожата. Оказва се, че има истина в това. Ултравиолетовата светлина, излъчвана от тези лампи, всъщност е много по-силна от тази, при излагане на слънце. Ултравиолетовото лъчение е отговорно както за стареенето на кожата, така и за развитието на ракови заболявания на кожата.

Ако сте решили да си направите маникюр с гел лак, важно е предварително да нанесете слънцезащитен крем на ръцете си. Потърсете продукт, обозначен като "широко спектърен", който ще ви предпази от вредното лъчение на лампата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови