Ябълките са полезни за мозъка

OFFNews 16 февруари 2021 в 10:24 4196 0

Снимка Pixabay

Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти (природни, биологично активни компоненти), съдържащи се в ябълките, стимулират производството на нови мозъчни клетки, пише сп. "Стем селс рипортс". Според изследователите това може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Известно е, че химикали, срещани в растенията - т.нар. фитонутриенти като ресвератрола в червеното грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат положително въздействие върху различни органи, в това число и мозъка, предаде БТА.

Авторите на настоящото изследване от университета на Куинсланд, Австралия, и Центъра за невродегенеративни заболявания в Дрезден, Германия, установиха, че високите нива на определени фитонутриенти могат да стимулират неврогенезата - процеса на генериране на нови мозъчни клетки.

Резултатите от тестовете им показват, че отгледани в лаборатория стволови клетки на мозък на възрастни мишки генерират повече неврони и са по-добре защитени от смърт, ако в клетъчните култури се добавят кверцетин или дихидроксибензоена киселина (DHBA). Въпросните фитонутриенти се съдържат в ябълките.

В тестове с мишки изследователите са установили, че въпросните клетки - предшественици на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се размножават по-активно и произвеждат повече неврони.

Специалистите сравняват ефекта на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни клетки с този на тренировка - известен стимул на неврогенеза.

Учените отбелязват, че наблюдаваните подобрения в когнитивните функции след прием на "ябълкови съединения" засега са потвърдени само при животни. В бъдеще изследователите планират да проверят дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функции и при хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !