Ски патрули ще следят за безопасността по пистите

OFFNews 21 януари 2015 в 17:32 3603 1

Правителството прие наредба за обезопасяването и поставянето на информационни табелки на пистите и в ски зоните. Въвежда се и специален "ски патрул", който да следи за безопасността и да оказва първа помощ.

Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

„Въвеждаме фигурата „ски патрул”. Това ще бъде лице, което може да кара ски и е обучено да оказва първа помощ. И да сигнализира МВР при наличието на опасности и необходимостта от временното затваряне на някои ски писти”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова след днешното правителствено заседание.

Според новата наредба, която влиза в сила от 1 октомври тази година, всички курорти ще трябва да има еднакви знаци за опасност, указателни табели и обезопасителните мрежи, както и ски патрул.

Ангелкова обясни, че общите изисквания за безопасност ще бъдат минимални, защото всички курорти са с различни специфики, но лифт операторите ще могат по своя преценка да въвеждат по-строги изисквания.

Освен това ски пистите ще се квалифицират според степента на тяхната сложност, характера и профила на терена, като за целта ще се използват зелени, сини, червени и черни знаци.

Зелената маркировка ще показва, че писта е за начинаещи. Синята пък ще показва, че е лесна, червената - средно трудна, а черната – трудна.

Контролът по спазването на новата наредба ще се осъществява от кметовете на общините, на чиято територия са пистите.

До 1 октомври концесионерите и собствениците на писти имат задължението да сложат новите знаци и предпазни мрежи, а ако не го направят ще им бъдат съставяни индивидуални административни актове за установяване на нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови