Отнемат концесиите на три плажа по морето заради платените чадъри

OFFNews 07 август 2015 в 15:42 10409 7

Лиляна Павлова

Снимка БГНЕС/Емил Димитров

Лиляна Павлова

Концесиите и договорите за наем на три плажа да бъдат прекратени от 1 октомври. Това ще предложи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на Министерския съвет, обяви тя при представянето на резултатите от проверките на плажовете на пресконференция в Бургас.

Плажовете са: Слънчев бряг-север, Обзор – централен и Ахтопол – север.

Северният плаж в Слънчев бряг нарушава договорите за концесия във всяко едно отношение, коментира Павлова и определи поведението на концесионера като „нагло“. Според нея прекратяване на концесиите се налага, защото глобите очевидно не притеснявали нарушителите.

22 концесионера са нарушили изискването 50% от плажа да бъде за свободно ползване, а не за платените чадъри. Сред тях най-много заета от чадъри площ има на Червенка в Черноморец, където едва 24% е свободната зона. С лоши показатели са и Поморие – Буната, Бяла – Централен, Лозенец, Слънчев бряг – Север.

22-ма са нарушителите и относно разположението на самата свободна зона. Тя трябва да е близо до брега, с достъп до морето. Отклонения са констатирани отново на Северния плаж в Слънчев бряг, но и на Кранево – централен, Несебър – стар град и Несебър - Юг, Черноморец – Юг.

Плажът в Слънчев бряг нарушава концесията и относно разположението на премествеамите обекти с 1 267 кв. м.

В началото много от търговските обекти са били поставени коректно, след което плащта с платените чадъри, мека мебел и други е била увеличена, коментира Павлова. Северният плаж в Слънчев бряг е рекордьор с над 3000 кв. м. над позволеното. Фрапиращи са случаите и с централния плаж на Поморие и Северния на Бургас. 

Възможно е да бъдат отнети и концесиите за Червенка в Черноморец, Крайморие и Обзор – юг, предупреди Павлова.

На много ивици продължава да има недостиг на спасители, на 11 има проблеми с осигуряването на медицински пунктове, са констатирали още проверяващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови