Красотата край меандрите на река Девинска е завладяваща

OFFNews 29 март 2021 в 14:56 12820 0

Екопътеката „Струилица“ е известна още като екопътека „Струилица-Калето-Лъката“. Намира се в Родопите, близо до гр. Девин. Маршрутът е край меандрите на река Девинска, минава през скални образувания, гори и водопади. Има изградени дървени мостчета, заслони, места за отдих и зона за риболов. От основната пътека се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до водопад Самодивско пръскало. Водопадът е изключително красив и си заслужава да се отклоните.

Екопътеката започва от местността Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода, и се вие край живописните меандри на реката. На места са изградени метални мостчета, които дават възможност да се върви край реката, към изворите й. По поречието са запазени местообитания на видрата и на дивата коза, а по скалите наоколо растат родопският силивряк, родопската горска майка, вълнестата камбанка, снежното кокиче и др. Изградени са кътове за отдих край реката. Всъщност, поречието на река Девинска е защитена местност – в нея е забранено паленето на огън, освен на определените за това места, голите сечи, строителството и разселването на неместни растителни и животински видове. Общата площ на защитената територия е 1367 дка. В защитената местност Поречието на река Девинска е изградена зона за риболов на балканска пъстърва с дължина около 3 км.

От основната пътека, вдясно, се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до красивия водопад Самодивско пръскало. Тази пътека е изградена от туристическо дружество "Орфей – 1970 г." гр. Девин. Водопадът е изключително красив и си заслужава да се отклоните от основната пътека – пътят до него отнема около 30 минути. Той е един от най-високите в Родопите (повече от 50 м), а името му идва от легендата за самодивите, които живеели край крепостта Калето и излизали нощем да танцуват в мрака.

Пътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище. Днес местността представлява обширна поляна, обградена от красиви върхове. На 800 м от поляната, нагоре и назад по склона на планината, се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале (или просто Калето), която е съществувала в периода VІ-ХІІІ век. Поради недостиг на средства крепостта не е реставрирана. Обявена е за паметник на културата с местно значение, заедно със средновековното селище в местността Лъката. И двата обекта са под закрилата на Закона за паметниците на културата и музеите.

Общата дължина на основната екопътека „Струилица-Калето-Лъката“ е около 4 км. Нетрениран турист я изминава средно за около 2-3 часа в двете посоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови