До 22 март 2021 г. туроператори и турагенти могат да кандидатстват за държавна помощ от 51 млн. лв.

OFFNews 19 март 2021 в 12:21 1458 0

Министерството на туризма напомня на всички туроператори и турагенти, че на 22 март 2021 г. изтича крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от ведомството за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Срокът е съобразен с необходимостта от извършване на служебна проверка на декларираните от предприятието-заявител обстоятелства от Националната агенция по приходите (НАП) и Националния статистически институт (НСИ), както и за да се осигури възможност за отстраняване на евентуални непълноти и нередовности по заявлението.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет, съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти за периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.
Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), чрез модула „Е-кандидатстване“, на следния интернет адрес: https://enims.egov.bg/bg/s/Procedure/Info/1fb363b6-0dc9-4c0f-ab05-0131abce951c

Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г., след това влиза в сила нова схема за държавна помощ, която днес бе обнародвана в Държавен вестник. Предстои и да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Мярката предвижда държавата да предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са близо 19 млн. лв. Средствата по новата държавна помощ се получават независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови