До 2-3 дни в морето до Кранево ще може да се плува

Морската вода е чиста, показват проби от различни плажове

OFFNews 24 юни 2024 в 09:48 685 0

Плаж

Снимка БГНЕС

Плаж

До два-три дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения, тъй като очакванията са пробите от водата да се нормализират, заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той коментира наличието на чревни ентерококи и ешерихия коли при проби, взети от здравните власти.

"В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето", каза днес министърът.

Очаква се ремонтът на пречиствателната станция ще завърши до десет дни. "Тя е на километър навътре в сушата. Колекторните тръби тръгват оттам, минават под плажа и имат точка за заустване, където се излива пречистената вода - на 300 метра вътре в морето. Всеки месец по два пъти има мониторинг за чистотата на черноморската вода, който се докладва пред ЕК", обясни Милошев.

Престъпно е заради локално замърсяване на морската вода в село Кранево да се пише и говори, че водата в цялото българско Черноморие не става за къпане. Това категорично не отговаря на истината. Пробите вземани всяка седмица от различни плажове показват, че морската вода е чиста, а курортите ни предлагат идеални условия за морски ваканции и летен туризъм, заявиха от УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод аварийна ситуация, довела до кратковременно замърсяване единствено в района на централния плаж в село Кранево.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови