Запорираха сметките на община Чепеларе - екскметицата завещала дългове от 5 млн.лева

OFFNews 11 януари 2020 в 19:35 5214 0

Община Чепеларе

Запор на всички банкови сметки на община Чепеларе от 9 януари 2020 г. е наложен от частен съдебен изпълнител по три изпълнителни дела, заведени срещу общината от адвокат Кирил Иванов. Общата сума на задълженията е 86 043 лв., съобщава Plovdiv-Online.

Наложените запори върху банковите сметки ще блокират за неопределен срок разплащането на предоставяните от общината услуги, които се финансират чрез приходи от местни дейности. Изданието уточнява, че ще се възпрепятства нормалното функциониране на общината и по-конкретно изпълнението на дейностите по чистотата, зимното поддържане, уличното осветление, благоустройството, предоставяне на социалните услуги, нормалното функциониране на детските градини на територията на общината, дофинансирането в образованието, както и изплащането на възнагражденията на работниците и служителите, заети в местните дейности на общината.

Още с встъпването си в длъжност като кмет на общината на 6 ноември 2015 г., Славка Чакърова сключва договор за абонаментно правно обслужване със смолянския адвокат. С този договор община Чепеларе се задължава да изплаща ежемесечно по 1 000 лв. за срок от минимум 4 години на въпросния адвокат. Освен това „за участие в съдебни производства, експертни съвети, комисии и проектни процедури възложителят ще заплаща на изпълнителя отделно възнаграждение, което се договаря за всеки конкретен случай", е посочено в договора. Оказва се, че това "отделно възнаграждение" многократно надхвърля месечния му хонорар, подчертава изданието.

Посочен е и показателен пример за това: На 1 март 2017 г. Чакърова подписва споразумение с адвокат Иванов да му бъдат изплатени 55 000 лв. за участието му по търговско дело в Окръжен съд Смолян.

Чакърова през мандата си е ползвала над 15 адвокати, наети за различни правни услуги, освен двамата юристи на трудов договор, които са без ден практика до момента и по важното – без желание да се научат на занаят по време на платения си престой в администрацията.

Към датата на запорите адвокат Кирил Иванов все още обслужва юридически общината по силата на договор от 6.11.2015 г.

Чакърова е завещала на новата кметска управа просрочени задължения, които надхвърлят 5 млн. лева, което гарантира и други предстоящи запори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови