Започна нова процедура за избор на липсващите 6-има наши представители в Европейската прокуратура

OFFNews 16 юни 2021 в 15:52 1555 0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започна нова процедура за подбор на липсващите шестима европейските делегирани прокурори. Кандидатите имат 30 дни от публикуване на обявлението за новата процедура, за да подадат заявление. То трябва да е придружено с автобиография и мотивационно писмо на български и английски език, актуална кадрова справка, бележка за стажа и копие от документи за владеене на английски език.

Подборът ще е в три етапа – допускане по документи, изслушване и обявяване на кандидатите. Комисията, която ще прави преценката по допустимост, е в състав: Стефан Петров, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов.

До патовата ситуация се стигна, след като Европейската прокуратура, която започна работа от 1 юни, одобри едва четири от предложените й български кандидати. 

При посещението си у нас миналата седмица Лаура Кьовеши обясни, че след разговорите й с главния прокурор Иван Гешев и ВСС критериите остават същите и те са независимост на кандидатите, да имат опит в разследването на корупция по високите етажи на властта, прането на пари и злоупотреби с европейски средства. 

Първата процедура за избор на наши представители в Европейската прокуратура стартира в края на 2020 г. Тогава се явиха 31 претенденти. Прокурорската колегия даде зелена светлина на обвинителите Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Венцислав Фердинандов, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин и Вероника Трифонова, следователите Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, както и съдията Христо Крачунов.

Кьовеши одобри Шопова, Беличев и Калфин. По-късно към одобрените мина и Вероника Трифонова. Останалите бяха отхвърлени.

На няколко пъти от Европейската прокуратура дойдоха сигнали, че квотата трябва да бъде запълнена с хора с опит. Чак след окончателните резултати за попълването на местата преди около половин месец Прокурорската колегия прекрати процедурата, защото кандидатите не събрали необходимия брой гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови