ВСС прави регистър с любовници на магистрати, масоните също в него

OFFNews 08 април 2016 в 11:29 3993 2

Инспекторатът на ВСС и Висшият съдебен съвет ще изработят методология, с която ще се проверява почтеността на магистратите. В регистър пък ще влизат фактическите им съжителства и принадлежност към организации с непубличен характер. 

Това предвиждат мерките в Пътната карта  за продължаване на реформата в съдебната система, приети от Съвета по съдебна реформа. 

Регистри за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело, са сред най-важните мерки, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя призова за спешно приемане на Пътната карта, тъй като сроковете за предоставяне на средства по проекти на Оперативна програма „Добро управление“ изтичат.

След 4-часов дебат бяха приети текстовете, които предвиждат мерки за гарантиране на независимостта на съда, прокуратурата и следствието, ефективен достъп до правосъдие, ефективна наказателна политика, реформа в юридическото образование и повишаване на доверието в системата. За конкретните действия е предложено финансиране от държавния бюджет и от Оперативна програма „Добро управление“ .

Правосъдният министър уточни, че в преработения проект на Пътна карта са включени нови дейности, свързани с комуникационното оборудване на органите на съдебната система, развитие на виртуалната мрежа, създаване на регистри и други, „така че да не се финансират само анализи, каквито бяха критиките към първоначалния вариант на картата“.

Част от мерките вече са реализирани, посочи Захариева, като цитира първите промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от Народното събрание. 

По предложение на министър Захариева Съветът прие да намали част от сумата, посочена за анализ на етичните правила за магистрати, с цел част от парите да се пренасочат за изработването на проект, с които да се кандидатства за проучване на дисциплинарната практиката и нейното уеднаквяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!