ВСС обсъжда мотивите за отстраняването на Гешев (на живо)

OFFNews 04 април 2022 в 10:40 3435 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Висшият съдебен съвет обсъжда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. За отстраняването на обвинител №1 са необходими 17 гласа от присъстващите 18 членове на съдебния съвет. (НА ЖИВО)

Искането на министър Йорданова бе внесено на 2 март и съдържа 9 основания за отстраняването на Гешев.  

Малко преди това Гешев пък обяви 9 обстоятелства защо не може да бъде махнат от поста.

"Hитo eднo oт oбвинeниятa, ĸoитo aз cъм пocoчилa, нe е cвъpзaно c личния живoт нa Гeшeв, a c дeйcтвиятa мy ĸaтo глaвeн пpoĸypop. Дeйcтвията на нacтoящия cъcтaв нa BCC вce пoвeчe пoĸaзвa нecпocoбнocт дa ce oтнece oтгoвopнo ĸъм пpaвoмищятa cи. Toзи фaĸт нe мoжe дa мe oтĸaжe aз дa изпълнявaм cвoитe", каза пред членовете на ВСС министър Йорданова.

В началото на заседанието Йордан Стоев се опита с поредица от технически въпроси да протака и предизвика остра реакция от страна на Атанаска Дишева. Тя напомни, че ВСС е приел единодушно процедурните правила, по които ще се проведе заседанието.

Членовете на ВСС решиха да изчистят техническите въпроси и прекратиха прякото излъчване, докато ги изяснят.

Преди извънредното заседание на ВСС Иван Гешев обяви, че срещу съдебната власт и в частност - срещу прокуратурата, има координирана атака и нападение срещу държавността. И предупреди, че всеки един гражданин е в опасност. Според него съдебната власт е единственият страж на законността и правата на гражданите.

Гешев повтори тезата си, че искането на правосъдния министър Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения - "едно правно нищо".

"Това са неверни политически твърдения - свободни цитати от различни норми. Между трите няма никаква връзка, и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната", заяви обвинител №1.

Той оставал с впечатлението, че искането на Йорданова не е писано от юристи, защото имало смесване между правомощията на следовател, прокурор, ръководител на спецпрокуратурата, зам. главен прокурор и главен прокурор. От друга страна, е смесването на правомощията на прокуратурата, а от трета страна - смесване на правомощията на прокуратурата с изпълнителна власт, парламента и съда.

ОБНОВЯВА СЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови