ВКС категорично: Здравната каса дължи пари на болниците за надлимитни дейности

OFFNews 05 февруари 2021 в 16:25 3383 0

Националната здравно-осигурителна каса дължи плащане на болниците за реално извършени от тях надлимитни дейности, реши Върховният касационен съд по едно от множеството дела, които болниците водят срещу касата, съобщи Lex.bg. Така върховните магистрати потвърдиха решението на Пловдивския апелативен съд, който осъжда НЗОК да плати над 60 000 лв. с лихвите на МБАЛ „Уро медикс”. 

ВКС се мотивира с факта, че "когато здравноосигурени лица са избрали за лечение конкретното болнично заведение и като резултат на упражненото от тях право на избор, безусловно признато им и гарантирано от конституцията и Закона за здравното осигуряване, изпълнителят е извършил реално дейностите", дори и да надхвърлят определените лимити, не освобождава възложителя от договорната му отговорност.

Според върховните магистрати надлимитната дейност "подлежи на заплащане от възложителя, щом в хода на делото е доказано, че извършените от изпълнителя дейности са били в обхвата на гарантирания на здравноосигурените лица пакет здравни дейности".

В договорите между лечебните заведения и НЗОК са въведени клаузи, с които се забранява изпълнителят на болнична помощ да отчита финансово дейности на стойност, надвишаваща утвърдения месечен лимит. Това доведе до много дела на болници, които си търсят парите от касата. 

Досега в серия от определения ВКС не допускаше до разглеждане касационните жалби на касата. Така в сила влизаха решения срещу НЗОК, с които тя е осъдена да плати на лечебните заведения средствата за надлимитна медицинска дейност. Сега за първи път върховните съдии се произнесоха по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови