Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВАС: Управителят на МБАЛ Велинград е в конфликт на интереси

OFFNews 08 април 2022 в 15:19 1637 0

Управителят на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев е в конфликт на интереси, постанови Върховният административен съд, след като остави в сила решение на Административния съд в Пазарджик.

Установено е, че на 1 април 2019 г. д-р Чешмеджиев е подписал договор, с който МБАЛ - Велинград отдава под наем за срок от 5 г. на „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД 12 помещения в болнична сграда, ведно със съответното оборудване и техника.

Едноличен собственик на капитала на болницата е Общинският съвет, който не е оправомощавал управителя й да отдава под наем болнична собственост.

Преди време Антикорупционната комисия реши, че докторът е в конфликт на интереси, тъй като е дал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, и получава доходи от там. КПКОНПИ наложи глоба от 26 833 лв.

Върховните съдии посочват, че първоинстанционният съд „правилно е приел, че е доказано наличието на икономическа зависимост и че тя е породила основателни съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, което заема висша публична длъжност“.

ВАС допълва, че „с оглед посочените обстоятелства се установява наличието на обусловеност между сключването на договора за наем и осъществяване на дейността на дружеството, което на свой ред е необходимо условия за реализиране на работата и получаването на възнаграждение от Чешмеджиев по сключения от него граждански договор. Налице е причинна връзка между подписването на договора за наем и възможността за получаване на доход в пари от Чешмеджиев“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!