ВАС ще гледа делото за ограничението за скоростта на мотопеди до 50 км/час

OFFNews 17 юли 2023 в 14:24 1386 0

скорост

Снимка Интернет

Скоростта не бива да надвишава 50 км/ч.

Петчленка на Върховния административен съд върна делото, с което без разглеждане е оставена жалба против чл. 73, ал. 1 в частта от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, на същия тричленен състав на ВАС за продължаване на съдопроизводствените действия.

С разпоредбата е въведено ограничение на скоростта в населено място – 50 км/ч., и извън населено място – 50 км/ч. за пътни превозни средства категория "М". Това са мотопеди и дву- или триколесна МПС с обем на двигателя до 50 куб. см.

Петчленният състав приема, че жалбоподателят има правен интерес да обжалва разпоредбата, без значение дали той е собственик на такова пътно превозно средство или не. За да има едно лице правен интерес да оспорва подзаконов нормативен акт, е достатъчно да съществува бъдеща възможност неговите права и законни интереси да бъдат засегнати.

През 2006 г. Конституционният съд прие, че активна легитимация имат всички правни субекти в случаите, когато подзаконовият акт пряко засяга права, законни интереси или създава задължения за тях.

Съгласно решението нормата на чл. 186, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс предвижда и възможност за съдебно обжалване от страна на граждани и юридически лица винаги, когато административният нормативен акт може да наруши права, законни интереси, да създаде задължения за тях, както и да бъдат засегнати права в бъдеще.

Поради това обжалваното определение на тричленния състав на ВАС е отменено, а делото върнато на тричленния състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки