ВАС отмени решението на ЦИК за двойно броене на резултатите от машинния вот

OFFNews 04 ноември 2021 в 12:30 3462 1

Георги Чолаков

Снимка БТА/Цветомир Петров

Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия да се броят т.нар. контролни разписки от машинния вот във всички секции с техника за гласуване, съобщиха от ВАС. 

Административното дело бе образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, които атакуваха решението на ЦИК от 29 октомври. Според политическите формации така комисията дописва Изборния кодекс, където няма такова изискване. Освен това с броене на разписките отчитането на резултатите от вота ще се забави, има поле за манипулации и се обезсмисля машинното гласуване. 

От ВАС обясняват, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването, казват от съда.

ВАС вече се произнесе по сходен казус на 2 юли при изборите за 46-о Народно събрание и постанови, че според Изборния кодекс единственият начин за отчитане на резултат от вота е чрез отпечатване на протокола от системата и че той не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!