ВАС благослови глобата от над 300 000 лв. за Кауфланд

OFFNews 06 април 2023 в 11:35 3564 2

Кауфланд

Снимка Facebook

Кауфланд

Върховният административен съд окончателно постанови, че през 2020 г. Кауфланд е поставил доставчик във финансова зависимост. От това са ощетени и доставчикът, и потребителите.

Става въпрос за решение на Комисията за защита на конкуренцията от 17 септември 2020 г., която установява злоупотреба с господстващо положение при договаряне от страна на Кауфланд, и налага глоба от 343 417 лв.

Причината е, че търговската верига преустановила продажбата на немалка част от асортимента на един доставчик, за да му наложи определени търговски условия, неизгодни за него.

Веригата непрекъснато натискала доставчика да намали цените на предлаганите от него стоки (чрез различни бонуси, рабати и отстъпки), както и чрез блокирането на голяма част от асортимент. Така доставчикът бил поставен във финансова зависимост от търговската верига.

Освен това системата от бонуси и отстъпки се използвала от Кауфланд за максимална печалба за сметка на загубите на доставчика.

С постигнатото намаление в доставните цени се обезпечила единствено печалбата на Кауфланд. Въпреки това веригата не намалила крайната продажна цена на стоките.

Първоначално с решение на Административния съд в София област е било отменено решението на КЗК, защото според съда няма нарушение от страна на Кауфланд.

ВАС обаче отменя решението на Административния съд и отхвърля жалбата на Кауфланд срещу решението на комисията. Върховните магистрати приемат, че поведението на Кауфланд представлява недобросъвестен модел на поведение, чрез който се цели постигане на по-ниска доставна цена на продуктите, които веригата супермаркети закупува от доставчика.

Така икономическата изгода е изцяло за търговската верига, което е довело не само до свиване на асортимента от предлаганите продукти на конкретния доставчик, но и до намаляване на разнообразието от предлагани стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

06.04 2023 в 13:08

Коя е фирмата доставчик?
Поздравления за нея и успех в продажбите!

12078

1

edin slep

06.04 2023 в 12:14

Приятелка преди години е работил като закупчик в Кафланд, каза ми, че била отвратена от политиката на фирмата и от това, че е трябвало да извива ръцете на доставчиците. В крайна сметка напусна, каза че не може да понася такива неща.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика