ВАП назначи проверка на строеж на плажа Бутамята в Синеморец

OFFNews 12 юли 2021 в 15:59 2215 0

Върховна административна прокуратура сезира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да проверят законни ли са строителните дейности на плаж „Бутамята“ в село Синеморец.

Във ВАП е образувана преписка по медийни публикации за строителство на хотел на първа линия над плаж „Бутамята“. В тях се твърди, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

От екоминистерството и ДНСК се изисква да проверят продължава ли строителството и съответства ли изграденото до момента на издадените строителни книжа, попада ли имотът в обхвата на ПП „Странджа“ и спазена ли е забраната за строителство в природните паркове.

Трябва да се разбере издадени ли са необходимите актове - предпоставка за законност на строителството, изискуеми съобразно ЗБР и ЗУТ и дали са спазени изискванията за съгласуване на проекта или инвестиционното предложение, както и дали е извършена оценка за степента на отрицателно въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете.

На изясняване подлежат и всички останали условия за законност на строителството – собственост и статут на земята, влезли в сила устройствени планове, договори и дали са съобразени с конкретните правила и изисквания на ЗУЧК.

След приключване на проверката до ВАП следва да бъде изпратен обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови