В Пазарджик иззеха над 6 кг златни накити, имитации на известни марки

Диана Варникова 02 август 2023 в 13:07 1811 0

полиция

Снимка МВР

Агентите на ДАНС в един от магазините.

Над 6 килограма изделия от благороден метал, предлагани като златни бижута, гравирани със знаци на известни търговски марки, са били иззети при специализирана полицейска операция в Пазарджик. В нея са участвали служители на Териториалната дирекция на ДАНС и полицията.

Били са извършени претърсвания и изземвания в девет търговски обекта – златарски магазини, намиращи се на територията на града (централна градска част и кв. "Изток").

Установено е, че търговците са продавали накитите, без да имат право на това, тъй като марките са обект на тези изключителни права. Иззети са гривни, синджири, пръстени, обици и др. украшения, които са били изложени на витрините на магазините и в помещенията.

Разпитани са свидетели. Предстои да бъде назначена и изготвена ювелирна експертиза, която да установи дали иззетите вещи са от благороден метал, както и съдебно-маркова експертиза, която ще даде заключение дали маркировките върху артикулите са идентични или сходни с обекти на регистрирани търговски марки.

Пазарджишката районна прокуратура наблюдава 9 досъдебни производства, образувани за престъпления против интелектуалната собственост по смисъла на чл. 172б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание за това престъпление е затвор от 1 до 6 години и глоба до 10 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!