Трима се споразумяха с прокуратурата срещу по-леки наказания за неспазване на мерките срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 05 май 2020 в 14:01 6929 0

Със споразумения са приключили наказателните производства срещу И.Т. и Д.Г., обвинени от Районна прокуратура – Благоевград за извършени от тях престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - неспазване на карантината след завръщане от Нидерландия.

На 27 април двамата мъже с българско и македонско гражданство преминали през ГКПП Видин. Били им издадени предписания от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителната 14-дневна карантина - противоепидемична мярка, въведена срещу разпространението на вируса Covid-19. Двамата трябвало да са на постоянния им адрес в с. Логодаж, община Благоевград. Вместо това на следващия ден те пристигнали на ГКПП Гюешево, за да напуснат пределите на страната, но били задържани.

Подсъдимите И.Т. и Д.Г. са се признали за виновни и са се съгласили да им бъдат наложени наказания от по седем месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Те ще платят и глоби от по 10 000 лв.

За същото престъпление е била привлечена към наказателна отговорност Б.К. Жената, която е с българско и македонско гражданство, пристигнала от Швейцария, където била трудово ангажирана. Въпреки че била поставена под задължителна 14-дневна карантина, тя напуснала адреса си в с. Покровник, община Благоевград, и тръгнала към ГКПП Гюешево.

Б.К. е сключила споразумение с Районна прокуратура – Благоевград, с което се е признала за виновна и се е съгласила да й бъде наложено наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв.

Трите споразумения са били одобрени от съда и имат сила на присъда.