Тръгва делото срещу Столична община заради въздуха на София

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2018 в 14:09 4523 0

Софийски градски съд даде ход на делото, заведено на база колективен иск от „Група за чист въздух“ срещу Столична община.

Първото заседание ще е на 12 юли от 13:30 ч. в СГС (Съдебната палата), съобщиха от групата.

Определението на СГС от 1 юни е на съдия Албена Ботева и става факт след година опити на групата и при отвод на трима съдии.

На първото заседание се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно - кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към него, както и как ще бъде уведомен той за възможността за включване по делото, пишат от "Група за чист въздух".

Съдът иска да изслуша становищата на двете страни по делото, преди да се произнесе с решение.

Твърдението на „Група за чист въздух“ е, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София.

Към колективния иск имат право да се присъединят всички засегнати. Групата настоява това да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение. Според членовете ѝ не бива да се допуска в рамките на този процес да се налага доказване на конкретни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

„Група за чист въздух“ започва и кампания за набиране на средства за покриване на първоначалните разноски за водене на делото. Необходими са такива за плащане на депозитите за експертизи, които трябва да се извършат, за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително. Адвокатите от „Група за чист въздух“ работят безплатно.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Те са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и „Център за независим живот“, и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

"Група за чист въздух" иска: да се установи бездействие на Столична Община в периода 2015-2017 г., довело до замърсяване и евентуално увредило здравето на граждани; да се преустанови противоправното бездействие; да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес (тук са всякакви мерки, които СО може да предприеме, за да подобри околната среда в София).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !