Цялото правителство в оставка отива на разпит заради ваксините на Москов

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2016 в 08:52 4663 2

Цялото правителство в оставка отива на разпит заради ваксините на Москов

Снимка БГНЕС, архив

Цялото правителство в оставка ще даде показания по случая с повдигнатите обвинения срещу здравния министър Петър Москов. Според държавното обвинение той и заместника му Адам Персенски са ощетили държавата покрай даренията с ваксини между Турция и България.

На двамата беше наложена мярка за неотклонение подписка.

Всички министри ще бъде привикан за разпит днес, тъй като са поставили подписите си под междуправителствените споразумения за дарения, без предложението да е било обсъдено на заседание на Министерския съвет, съобщава Нова тв.

Част от ваксините, пристигнали от Турция, съдържат вещество, което не е включено в имунизационния календар на България и са спрени от разпространение, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е и че има над 1 милион незаконно произведени ваксини Тетадиф, допълни тя.

Здравният министър Петър Москов е обвинен в 3 престъпления, две от които по служба и едно за безстопанственост. Обвинения са повдигнати и на неговия заместник Адам Персенски. Казусът е свързан с внасянето и изнасянето на ваксините. Направено е дарение от наша страна на 5 милиона ваксини БЦЖ към Турция, а от Турция у нас пристигнаха 250 000 ваксини, като част от тях бяха Пентаксим, а другите Еувакс.

Арнаудова обясни, че не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарства за разпространение на ваксините Пентаксим и Еувакс на територията на България.

Пентаксим е разпространена на територията на страната, но няма доказателства, че е вредна на този етап. Ваксината Еувакс съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България, обясни Арнаудова.