Цацаров препоръча на Цачева как да се грижи за затворниците

OFFNews 14 декември 2017 в 12:16 22297 0

Цацаров препоръча на Цачева как да се грижи за затворниците

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил предложение до министъра на правосъдието Цецка Цачева как да бъдат подобрени условията в някои от затворите в страната. 

По разпореждане на Цацаров е била извършена проверка в затворите, като е направена оценка на съотношението между  затворниците и охранителния състав.

Резултатите от проверката показали, че това съотношение е критично в затвора "Хеброс" в Пловдив - 1 служител на 97 затворници, затвора в Стара Загора - 1:84, и в Плевен- 1:102.

„Това създава предпоставки за ненадеждна охрана на местата за лишаване от свобода“, пише главният прокурор. Той предлага да бъде разработен и утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите спрямо лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

В писмото на главния прокурор се изразява загриженост от факта, че констатираните слабости са системни. Съобразно правомощията си прокуратурата е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития и през 2015, и през 2016 г. с писма от главния прокурор до съответните министри на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

По време на среща с ръководителите на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и Радослав Мартинчев, главният прокурор Сотир Цацаров е изразил надежда за оптимално и скоростно решаване на натрупаните проблеми, съвместно с всички компетентни институции и с активното съдействие на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!