Според Антон Станков ВСС едва ли ще отстрани Гешев

OFFNews 17 юли 2021 в 10:14 2404 0

Антон Станков

Бившият правосъден министър и съдия Антон Станков е скептичен, че главният прокурор Иван Гешев ще бъде отстранен от Висшия съдебен съвет, след като министър Янаки Стоилов внесе искане за това.

Не мисля, че искането, което е внесъл правосъдният министър Янаки Стоилов, ще се увенчае с успех и то не поради някакви юридически проблеми, а по-скоро поради стабилните мнозинства във ВСС, които са видимо на страната на главния прокурор Иван Гешев.

Предсрочното прекратяване на мандат е единствено възможната дисциплинарна процедура по отношение на т. нар. „трима големи“ – главният прокурор и двамата председатели на върховни съдилища, а в случая това се иска поради уронване на престижа на съдебната власт, посочи в предаването "Тази събота и неделя" Станков.

Това дисциплинарно производство обаче е по-особено, обясни той:

За разлика от другите дисциплинарни производства, които са много подробно записани в Закона за съдебната власт, правила тук няма. ВСС има няколко избора пред себе си – първият е в едно заседание да „отупа“ въпроса и да го приключи. Вторият начин е да приеме временни правила за разглеждане на това предложение, защото такива липсват в закон. Те трябва да бъдат много аналогични с тези в дисциплинарното производство, а именно да се определят докладчици по темата, които да представят доклад пред пленума на ВСС за допустимостта на такова искане. Ако ВСС реши да приеме тази процедура и излезе с решение, че фактите от министъра на правосъдието се установяват, тогава той има право да предложи на президента да прекрати предсрочно мандата на действащия главен прокурор.

Процедурата може да отнеме много време, поясни Антон Станков.

„Много се зарадвах на проектокабинета на „Има такъв народ, защото видях млади хора, които безспорно не познавам, съжалявам, че Николай Василев го „отнесе“ по такъв начин, но това е политиката. Нека и младите хора, които искат да влязат в политиката, знаят, че ги очакват мръсни, кални номера. Системата не се променя само с дипломите, а с качества, упоритост и ясна визия какво иска да се постигне“, коментира още бившият правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови