Спецпрокуратурата ще разследва има ли злоупотреби с ЕКСПО 2020 в Дубай

OFFNews 21 февруари 2022 в 13:06 2563 0

Върховната касационна прокуратура е образувала преписка във връзка със сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова до главния прокурор за нарушения и евентуално ощетяване на бюджета покрай възлагането и изпълнението на обществена поръчка по повод участието на България в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай.

Преписката за длъжностно престъпление е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура, съобщиха от ВКП.

В началото на февруари Нинова обяви, че спира всички плащания по договора, свързани с ЕКСПО 2020 Дубай, и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. 

Тя уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

Нинова обясни тогава, че е направен обзор на решението за участие на България в ЕКСПО 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 г. Взима се решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България ЕКСПО 2020 след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела Норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел.

По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България.

Но голяма част от ангажиментите по него не са спазени и остават неизпълнени. В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада - срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях, съобщи Нинова.

КПКОНПИ също разследва случая.

В началото на декември м.г. пък се разбра друг скандален факт - България се рекламира на ЕКСПО Дубай освен с Панагюрското съкровище и с жената на Христофорос Аманатидис-Таки - Боряна Шехтова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови