Шофьор на НСО тихомълком получи условна присъда за наркотици

OFFNews 09 август 2017 в 15:47 21054 1

Шофьор на НСО тихомълком получи условна присъда за наркотици

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е получил условна присъда за това, че бил заловен да шофира под влияние на наркотици, съобщава "Правен свят". Шофьорът се споразумял с прокуратурата и така получил условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

До момента от МВР не са оповестявали случая. За него информация не е подавана и от прокуратурата и НСО. 

Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков. От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари младши сержантът от НСО е спрян за проверка. Тестът на място отчел, че той е употребил амфетамин и фенобарбитал.

За шофиране след употреба на наркотици, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Споразумението по делото било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца. В съдебно заседание обаче прокуратурата е поискала промяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая обаче той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

От съдебния акт не става ясно какви са били изключителните или многобройни смекчаващи вината на служителя обстоятелства, но в него пише, че той е бил осъждан, съобщава още "Правен свят". Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева.

Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови