Сарафов решава дали да изплати 20 заплати обезщетение на отстранения Гешев

Прокурорската колегия не разгледа искането на бившия главен прокурор да бъде освободен

OFFNews 05 юли 2023 в 15:23 1870 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не разгледа искането на отстранения заради уронване престижа на съдебната власт ръководител на държавното обвинение Иван Гешев да бъде освободен като редови прокурор. 

Кадровиците на Темида решиха, че след като Гешев изрично е заявил, че не желае да бъде възстановен на работа във ВКП, той вече не работи в съдебната система.

Преди да стигне до това решение ПК разгледа три варианта, които са предложили членовете на Комисията по атестирането и конкурсите по казуса с Гешев, който вчера отново се оплака, че кадровият орган не го освобождава като прокурор. Те бяха: ПК да остави без разглеждане искането на Иван Гешев; да го преназначи във ВКП с дата 16 юни 2023 г, а искането му да се разгледа на по-късен етап; да не преназначи Гешев във ВКП и да го освободи като прокурор, но да не посочва органа, от който да стане това. 

Кадровиците избраха първия вариант.

"Сега Борислав Сарафов решава дали да се изплатят 20 заплати на Иван Гешев като обезщетение. Тази сума се дава на всеки, който напуска системата след определен брой години. Това не е от компетентността на ВСС", обяви Огнян Дамянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки