Съдия Дишева: Вероятно същата сила, която избра и свали Гешев, стои зад Сарафов

OFFNews 25 юни 2023 в 17:59 2654 0

Дишева
Съдия Дишева.

„Ако е имало сила, която стои зад назначаването на г-н Гешев, след това зад освобождаването му, за съществуването на тази сила аз само подозирам, но нямам никакви преки доказателства, вероятно това е силата, която е определила Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Това се говори в публичното пространство и понякога и усещането е такова”. Това каза в предаването „На фокус” по Нова телевизия съдия Атанаска Дишева.

Навремето тя единствена гласува против избора Гешев за главен прокурор.

Теоретично Борислав Сарафов може да заема сегашната си позиция най-късно до 26 октомври. За тогава е планирано провеждането на процедура за избор на нов главен прокурор. На практика, обаче, казва Дишева, мандатът на Сарафов може да продължи неограничено дълго време.

Тя изрази надежда нов състав на Висшия съдебен съвет да избере новия главен прокурор, защото този състав е с изчерпана легитимност, какво мнение изрази и правосъдният министър Калин Стоянов. Имената на кандидатите за нов главен прокурор може да са ясни до дни. Висшият съдебен съвет откри процедурата и така, поне на теория, кадровият орган с изтекъл мандат, който уволни Иван Гешев, може да избере и постоянен негов наследник.

По наблюдения на Дишева не през целия си мандат всички членове на ВСС отговарят на изискванията на Конституцията – да поддържат високи нравствени и професионални качества. Съдийката подчерта, че не може да се прави оценка на отделни магистрати по действията на членовете на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки