Съдът уважи искове на антикорупционната комисия за над 1 млн. лв. за три месеца

OFFNews 21 януари 2021 в 11:05 1733 0

Върховният касационен съд потвърди иска на антикоруционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, да бъде отнето имущество на Иван Велев, който е осъден в Нидерландия на 4 г. затвор за търговия с хора, експлоатация на проститутки и участие в криминална организация. Отнема му се сумата от 317 113. 66 лв., апартамент в Бургас (202.54 кв.м.), недвижим имот в с. Лозарево, обл. Бургас (1280 кв. м.) – отреден за газостанция, 7 моторни превозни средства, сума в щатски долари, както и златни накити. Проверката на КПКОНПИ е започнала след уведомление от прокуратурата.

Обвиненият за лихварство Неделчо Здравчев ще бъде лишен от два недвижими имота в гр. Каблешково, общ. Поморие (с площ от 890 кв. м. и 2460 кв. м. на обща стойност 62 602 лв.), както и от 112 167.32 лв. от продажба на недвижими имоти и притежавани дружествени дялове. С действията си Здравчев е ощетил 18 души.

Изцяло е уважен иск на КПКОНПИ пред Окръжния съд в Хасково по дело срещу Ангел Атанасов. От него е отнето имущество в размер на 622 557.04 лв. , в което се включват недвижим имот в с. Лисово, общ. Свиленград, и суми по банкови сметки. Присъдени са и съдебните разноски. Проверката срещу Атанасов е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че през 2016 г. е превел незаконно през границата с Турция 37 граждани на Ирак.

Два иска на КПКОНПИ са уважени от Окръжен съд – Монтана. Едната искова молба е срещу Цветомира Алексиева и свързани с нея лица, сред които и съпругът й чужденец. Отнето в полза на държавата е имущество на обща стойност 87 363 лв., в което се включват и четири автомобила – два от тях марка „Мерцедес“, „Алфа Ромео“ и „Фиат“. Отнет е и магазин в Лом. Проверката е започнала след обвинение за това, че в периода 2015 г. – 2017 г. Алексиева е участвала в организирана престъпна група за нелегално превеждане на хора през границата. Алексиева ще плати и разноските по делото.

Уважена е и исковата молба на КПКОНПИ срещу Илия Димитров и свързани с него лица. С решението на съда се отнема сумата от 19 050 лв. и урегулиран поземлен имот в с. Владимирово, обл. Монтана. Проверките на комисията срещу Димитров са започнали след повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици. В хода на проверката е установено значително несъответствие в доходите на Димитров и свързаните с него лица.

В периода ноември 2020 – януари 2021 г. Върховният касационен съд и окръжни съдилища в страната са постановили решения по предявени от автикорупционната комисия искови молби за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 1 220 873.02 лв.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС