Съдът отне имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

OFFNews 08 март 2021 в 13:58 1816 0

Окръжният съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на т.нар. братя Галеви. Ангел Христов и Пламен Галев са осъдени за създаване на организирана престъпна група и рекет през 2012 г. Те се укриха и от 9 г. са обявени за международно издирване.

Искът на Комисията "Кушлев" бе за 4,250 млн. лв. Процесът продължи 8 г., през които бяха проведени над 30 съдебни заседания.

Съдебният състав приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество, съобщи БНР.

Те са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник във въоръжена  организирана престъпна група, създадена за изнудване.

"Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер, и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони", пише в мотивите съда.

Съдът смята за основателни исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти, както и исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради - огромен по площ и сгради комплекс, собственост на братя Галеви и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема оръжието на Галеви.

Докато вървеше делото, в кулоарите на съда се коментираше, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови