Съдът отложи делото срещу близнаците от Цалапица, чака връщането на Рангел Бизюрев

OFFNews 01 декември 2023 в 10:40 1475 0

братята

Снимка БГНЕС/ Наташа Манева

Борислав и Валентин Динкови

Районният съд в Пловдив отложи делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица за 25 януари. С решението си съдът уважи искането на прокурора задържаният в Дания Рангел Бизюрев да бъде разпитан у нас.

Братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел, който е сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село.

Половин час преди делото близки и жители на Цалапица се събраха на протест пред прокуратурата с искане за отлагане на делото и разпитване на Рангел Бизюрев, който беше задържан в Дания и предстои да бъде върнат в България.

Междувременно братята Динкови се признаха за виновни по обвинението за укривателство и поискаха съкратено съдебно следствие. Съдът уважи искането им. Уточнено бе, че при произнасянето на евентуална ефективна присъда наказанието им ще претърпи редуциране с 1/3, предаде БНР. 

Прокурорът Димитър Костов обаче настоя близнаците да не получават присъда преди Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти и разпитан. Той поиска събирането на нови доказателства.

По думите му, неговите показания биха били решаващи за изхода на делото. Съдията се съгласи, че Бизюрев е ключов и прие искането.

Делото бе насрочено за друга дата - 25 януари 2024 г. Ако до тогава Бизюрев не е предаден на властите в България и няма възможност да бъде разпитан, то процесът ще се отложи.

Протестиращите, които бяха в залата, останаха доволни от новия развой събитията. При извеждането на подсъдимите събралите се близки на жертвата крещяха "Убийци!".

В сряда стана ясно, че Рангел Бизюрев е заловен в Дания и според прокуратурата се очаква в разумен срок да бъде екстрадиран в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика