Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът обяви за незаконен и ареста на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова

OFFNews 01 ноември 2022 в 11:54 1881 3

Арнаудова

Снимка БТА

Севделина Арнаудова

Пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова е задържана незаконосъобразно, а заповедта за това е постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила. Това е окончателното решение на Административния съд София-град, който остави в сила решението на долната инстанция. 

АССГ се произнесе по жалбата на Главната дирекция "Национална полиция" срещу определението на Софийски районен съд. Сега МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лв. 

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ексфинансовият министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани на 17 март и пуснати на свобода по-малко от 24 часа след като бяха арестувани по обвинение за изнудване на хазартния бос Васил Божков. По-късно те обжалваха пред съда полицейските заповеди за арест. Тази на Борисов бе отменена като незаконна на две инстанции. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд.

Задържането за 24 часа "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се посочва в решението на административния съд.

Според АССГ в заповедта за задържане липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни", че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение. Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на пиара в извършването на конкретно престъпление.

"На практика съдът обявява, че задържането на г-жа Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно", обясни защитникът й Станислава Каракушева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане.

Адвокат Каракушева допълни, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

01.11 2022 в 12:52

Интересно ми е само кога ще определите всички престъпници в страната за светци и ги канонизирате??? Тогава със сигурност Папата ще напусне Ватикана и ще с е пресели в България, след като на човек му е нужно да изгледа едни новини за да разбере, че всеки трети в държавата е криминално проявен, а всеки втори още не е заловен ...

5827

1

pisnamiotmutri

01.11 2022 в 12:34

Е че то по тази логика е незаконно да се арестуват престъпници ако прокуратурата не работи.
 
X

Подкастът на OFFNews