Съдът: Няма как обвиняемият по НАП-лийкс да сключи споразумение

Даниела Добрева 14 юни 2024 в 12:36 2381 0

Кристиян Бойков

Снимка БГНЕС

Кристиян Бойков

Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака на базата данни на НАП през 2019 г., при която изтече информация за 6 млн. данъкоплатци, не може да сключва споразумения с прокуратурата, защото е действал в съучастие с шефа си в "ТАД Груп" Иван Тодоров - също обвиняем.

Разясненията даде съдията от СГС Атанас Атанасов по време на заседанието, на което трябваше да бъде одобрено споразумението. Така той щеше да плати само глоба от 2500 лв.

Вчера обаче стана ясно, че държавното обвинение е оттеглило въпросното споразумение, за което се разбра преди няколко дни. 

Съдия Атанасов изтъкна, че споразумението няма как да бъде одобрено не само заради факта, че е оттеглено, а и заради съучастието на Иван Тодоров.

На 21 май обвинението за компютърно престъпление на Кристиян Бойков е било променено от тероризъм в по-леко, след като е отпаднала специалната цел, че е извършено, за да се всява паника. Тъй като Бойков е с чисто съдебно минало, можеше да се размине с глоба вместо затвор.

Защитникът на Кристиян - Асен Асенов, посочи извън залата, че клиентът му е подложен на медийно правосъдие вече 5 г., че е млад човек с перспектива.

"Той се съгласи на това споразумение, не защото прокуратурата има безспорни доказателства, а защото искаше възможно най-скоро този процес да приключи", обясни той.



    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16