Съдът намали паричната гаранция на Атанас Бобоков от 800 000 лв. на 50 000 лв.

OFFNews 15 ноември 2022 в 20:00 2207 0

Бобоков

Снимка Архив

Атанас Бобоков

Софийският градски съд намали паричната гаранция на бизнесмена Атанас Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци, от 800 000 лв. на 50 000 лв. и даде ход на делото. То е не само срещу Бобоков, но и срещу брат му Пламен, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима.

Cъдът не уважи иcĸaнeтo нa зaщитaтa дeлoтo зa yчacтиe в OΠГ дa бъдe въpнaтo нa пpoĸypaтypaтa зa oтcтpaнявaнe нa пpoцecyaлни нapyшeния.

На 26 ноември 2020 г. Апелативният спецсъд наложи рекордната гаранция от 2 млн. лв., за да пусне Атанас Бобоков от ареста, където бе от 28 май 2020 г. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че общо 10 души са обвинени за участие в престъпна група и за незаконен внос и преработка на отпадъци. 

Разследването по така наречената афера "Боклукгейт" тръгна, след като в края на 2019 г. на няколко места в страната бяха открити складирани тонове боклуци от Италия. По случая са обвиняеми бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов.

Според прокуратурата тогава те са участвали в схема, чрез която отпадъците от завода за акумулатори на братята Атанас и Пламен Бобокови не са били обезвреждани, а само депонирани на различни места в страната. Атанас Бобоков е обвиняем като член на престъпна група. Брат му пък беше привлечен и по друго дело заради разговорите си с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

На 21 януари 2021 г. след споразумение с прокуратурата Васил Богданов, Габриел Савов и бизнесменът Айгюн Еминов получиха условни присъди по аферата с вноса и преработката на опасни отпадъци.

В началото на юли 2021 г. Специализираният наказателен съд намали наполовина паричната гаранция на Атанас Бобоков. 

Ha 3 нoeмвpи т. г. Софийският градски съд не прие за съвместно разглеждане гражданския иск от 618 000 лв. на Министерството на финансите по делото за ОПГ срещу Пламен и Атанас Бобокови и др. Но няма пречка МФ да заведе отделно гражданско дело, когато приключи наказателното. Делото за oпacнитe oтпaдъци веднъж вече бе връщано на спецпрокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews