Прокуратурата разследва неизгоден договор за боклука на Перник

OFFNews 28 февруари 2018 в 09:17 7972 0

Прокуратурата разследва неизгоден договор за сметосъбирането на Перник

Снимка zaPernik.com

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от служител на община Перник за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът е сключен през 2014 година и е довел до значителни вреди за общината. 

Повод за разследването е доклад от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) за направен одит на общината за периода 2011- 2016 г.

Прокуратурата установила, че на 9 септември 2014 г. общината е възложила кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Това е станало без да бъде извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество. Сумата е платена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

Към настоящия момент се изземват документи от Община Перник, която оказва пълно съдействие на разследващите органи.
С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови