Прокуратурата поиска затвор за шофьор, убил дете на една годинка

OFFNews 13 юни 2014 в 13:11 1979 0

Прокуратурата в Бургас поиска ефективна присъда за Атанас Пешев, който на 13 септември 2012 година при катастрофа уби дете на годинка и четири месеца. 

Пешев получи условна присъда от 2 години и осем месеца с изпитателен срок от 5 години, но присъдата беше обжалвана от родителите на детето. 

Инцидентът станал, след като мъжът направил рязък ляв завой по пътя от Варна за Свети Влас, при което се ударил в автомобила, в който се возило детето с майка си. Малкият Алекс почина от тежка черепно-мозъчна травма.

Родителите Мария Мамарова и Валентин Петров, както и прокуратурата, настояват за ефективна присъда.

Според родителите присъдата на Окръжния съд в Бургас е неравилна, а наложеното наказание като несправедливо, като искат Пешев да го изтърпи ефективно, съобщиха от пресцентъра на съда. В съдебната зала днес техният повереник обърна внимание, че майката няма вина за катастрофата. Семейството няма финансови претенции към подсъдимия.

Прокуратурата подкрепи искането, като твърди, че като водач на автомобил Пешев е показвал неуважение към правилата за движение на пътя и се явява личност с висока степен на обществена опасност. Държавният обвинител изтъкна, че наложеното наказание трябва да има не само роля на възмездие спрямо подсъдимия, но и да въздейства възпиращо у обществото, с което осъществява предвидената в Наказателния кодекс генерална превенция.

Защитникът на Пешев поиска да бъде потвърдена първоинстанционната присъда. Той посочи, че Окръжен съд – Бургас законосъобразно е приложил института на условното осъждане. Според него прокурорът и частните обвинители акцентират върху целите на генералната превенция, като пренебрегват изискването на закона тя да бъде приложена в баланс с индивидуалната превенция на подсъдимия. Адвокатът обърна внимание, че съдебният процес вече е изиграл превъзпитателна роля върху подсъдимия.

В последната си дума Пешев отново изрази съжаление за случилото се.

Апелативен съд – Бургас трябва да обяви решението си в срок от 30 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови