Прокуратурата погва далаверите в Автомагистрали ЕАД

OFFNews 03 юни 2021 в 14:23 4844 1

Стоян Беличев, шеф на Автомагистрали ЕАД.

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод нередности, констатирани в одитния доклад на Сметната палата за изпълнението на обществените поръчки, изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД, съобщават от държавното обвинение.

Магистратите се позовават на медийни публикации, както и на изнесени данни на пресконференция на БСП.

С Постановление от 03.06.2021 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, ал. 1 от НК, съобщават от прокуратурата.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия. Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Преди ден Сметната палата публикува унищожителен одитен доклад за дейността на държавното дружество. Според него по време на управлението на кабинета Борисов-3 към Автомагистрали ЕАД са били насочвани милиарди левове, въпреки че е било кристално ясно, че става дума за куха фирма, която няма капацитет нито да строи магистрали, нито да укрепва свлачища. През нея обаче парите са заминали към частни компании, избрани по неясни критерии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл