Прокуратурата погна бивш топ рефер, разчиствал конкуренти на сина си

Николаос Цитиридис 14 юли 2017 в 12:28 14236 5

Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните – София Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда, съобщиха от държавното обвинение.

Специализираното звено "Антикорупция" е събрало доказателства за това, че Генов подпомагал дейността на фирмата, в която работел синът му като е упражнявал неправомерен натиск върху конкурентите й, пише "Правен свят". 

На 3 октомври 2016 г. Генов разпоредил проверка на складово помещение на дружество, което се намирало в Нови Искър. Там се съхранявала обработена мазнина, която фирмата изкупувала от заведения за обществено хранене. Тази мазнина се използва за основна суровина в производството на биогорива, обясняват от прокуратурата.

Генов разпоредил и да се изземе имуществото от склада на компанията в Нови Искър. От държавното обвинение уточняват, че тези действия са извън правомощията на Областната дирекция по безопасност на храните. Те са от компетентността на РИОСВ-София. По този начин Асен Генов превишил властта си.

Целта му обаче била да набави облага на друга фирма, в която към онзи момент работел синът му. Тя също се занимавала с изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Служителите на Областната дирекция, изпратени от Антон Генов, иззели 8180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, собственост на дружеството от Нови Искър. От съобщението на прокуратурата става ясно, че служителите взели автомобили на фирмата, в която работел синът на Генов, за да може с тях да бъдат превозени иззетите бидони. Не е ясно накъде са поели колите.

На 4 ноември 2016 г. Генов разпоредил извършването на проверка и в още едно дружество – "Б.Е.О." ЕООД в Ботунец. То упражнявало същата дейност, като вече споменатите. Въпреки че няма правомощия да извършва проверки, такава била направена. Но до изземване на стоки не се стигнало, защото "Б.Е.О." ЕООД подало сигнал до Българската агенция за безопасност на храните.

Що се отнася до обвинението в принуда, случаят е от октомври 2016 година. Тогава Генов направил опит да принуди управител на търговско дружеството с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София. Въпросното дружество също е с предмет на дейност изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на фирмата, в която работел синът на Генов.

Антон Генов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв. Наложена му е и забрана за напускане пределите на страната.

Малко след обвинението на прокуратурата, Антон Генов обяви пред в. "Труд" и своята позиция.

"Всичко, което съм направил, е в рамките на закона. Случаят е от миналата година. Спазил съм европейското и българското законодателство. Освен това фирмата, която отправя претенции, не е на територията на София. Всичко се обжалва и няма какво повече да коментирам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

5

рамбо

14.07 2017 в 20:59

Явно е "наш" човек, след като е станал директор на такъв ветровит пост. И да него законът не важи , както в работата му в агенция по храните, така и като съдия

25665

1

Victimized

14.07 2017 в 13:03

Габровски цървул ......
 
X

Да помогнем на украинските деца!