Прокуратурата атакува пред ВАС заповед на екоминистъра за Клептуза

OFFNews 02 март 2023 в 14:33 2920 0

защитена местност

Снимка Архив

Защитената местност "Клептуза".

Върховна административна прокуратура внесе протест във Върховен административен съд против заповед на министъра на околната среда и водите, която се отнася за защитената местност "Клептуза" в землището на Велинград, съобщиха от ВАС.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 22 ноември 2022 г. е актуализирана площта на защитената местност "Клептуза" от 3440 дка на 4048, 415 дка, което е с повече от 680 дка.

Въпросната заповед е издадена по облекчената процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от ЗЗТ. Този ред се прилага, когато не се променят определените граници на защитената територия. В случая обаче, след като се увеличава площта, то неминуемо се коригират границите ѝ.

Прокурор при ВАП е установил, че при издаването на заповедта на екоминистъра са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, допуснато е противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

В съответствие със своите правомощия да следи за спазване на законността по Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс прокурор при ВАП е внесъл протест във ВАС с искане за отмяна на акта на министъра.

Преди няколко дни служебният министър на туризма Илин Димитров се срещна с представители на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи, с които обсъди състоянието на парка "Клептуза".

"Ще се опитаме да помогнем с намиране на средства за реновирането на парка и езерата, които са знакови за най-популярния ни СПА курорт. Състоянието им може да се подобри многократно, а сумата не е голяма", коментира тогава Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!