Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Преразпределението на спецсъдиите - повечето в СГС и САС

OFFNews 22 юли 2022 в 14:07 1670 0

съд

Снимка Архив

Съдебната палата

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи магистратите от двете специализирани съдилища с изключение на Андон Миталов и Емил Желев, за които не събра мнозинство.

Всичките 10 магистрати от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) - председателят Георги Ушев, заместникът му Веселина Вълева, както и съдиите Венелин Иванов, Галя Георгиева, Даниела Врачева, Даниела Росенова, Красимира Райчева, Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Румяна Илиева, поискаха и бяха преназначени в Софийския апелативен съд, съобщи "Лекс". 

Половината от магистратите от Специализирания наказателен съд (СНС) бяха преместени в Софийския градски съд, седем – в Административен съд София-град, и един в Окръжен съд-София.

Ръководството на СНС – председателят Мариета Райкова, заместниците ѝ Виржиния Петрова, Пенка Велинова и Пламен Панайотов, както и съдиите Елена Попова, Николай Димитров и Стоян Тонев поискаха и бяха преместени в Административен съд София-град.

В Софийския градски съд ще работят 11 съдии – Аделина Каменова, Биляна Вранчева, Виктор Чаушев, Вилислава Ангелова, Лилия Георгиева, Мария Кавракова–Аршева, Силвия Русева, Христина Иванова, Цветан Колев, както и Иво Хинов и Антон Урумов, които бяха единствените, възстановени на предишните си длъжности. Двамата работеха в СГС, преди да бъдат преместени в спецсъда.

В Окръжен съд-София беше преназначена Мариета Неделчева.

Преназначаването е от 28 юли 2022 г., откогато спират да съществуват специализираните съдилища.

Председателите и зам.-шефовете на спецсъдилищата ще получават заплати в размер на редови магистрати в АСНС и СНС.

Проблем възникна с преместването на Андон Миталов, който е посочил като първо желание да работи във военния съд в столицата, но Комисията за атестирането и конкурсите му отказа и вместо това, предложи ОС-София, което бе второто му желание. Но по време на заседанието на Съдийската колегия кадровиците не можаха да съберат мнозинство от 8 гласа, което е необходимо за всички кадрови решения. В подкрепа на преназначаването му гласуваха седем души, а трима бяха против – Атанаска Дишева, Олга Керелска и Даниела Марчева.

Атанаска Дишева предложи да бъде преместен в СГС, който е много по-натоварен, но и тази идея не събра необходимия брой гласове. Заради това членовете решиха да отложат преназначаването му за края на заседанието

Емил Желев също не събра необходимите 8 гласа, за да бъде преместен в Административен съд София-област. Позовавайки се на данните от натовареността, Дишева предложи Желев да бъде преназначен в АССГ, но и това не бе подкрепено. И за този случай ще изчака.

В крайна сметка обаче и Миталов, и Желев получиха това, за което се бореха.

Днес Съдийската колегия трябваше да премести и 79 служители от двете спецструктури, но тъй като материалите са били качени много късно, въпросът бе отложен за следващото заседание на 26 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!