Правосъдният министър очаква изборът на шеф на ВКС да мине без процедурни хватки

Пленумът на касационния съд подкрепи единствения кандидат за наследник на Лозан Панов - Галина Захарова

OFFNews 11 януари 2022 в 10:56 1840 0

Правосъдният министър Надежда Йорданова очаква изборът на председател на Върховния касационен съд, който ще е в петък, да се случи след задълбочен дебат с ясни аргументи и без процедурни хватки.

Единственият кандидат за наследник на Лозан Панов е съдия Галина Захарова и тя трябва да получи подкрепата на 17 съдебни кадровици, за да оглави ВКС.

Йорданова даде висока оценка на качествата на Захарова и фактът, че само тя участва в избора не е проблем, защото са важни нейните професионални и нравствени качества. Според правосъдния министър няма проблем и в това, че в петък ще участват само 22 съдебни кадровици заради непопълнения състав на Висшия съдебен съвет. Това ще е тест дали ВСС е способен да изпълнява функциите си, смята тя.

Заради усложнената епидемична обстановка в страната изборът ще се проведе в зала на Националния институт за правосъдие.

Подкрепата си за Галина Захарова даде днес и Пленумът на ВКС, съобщиха от пресцентъра на касационния съд.

Пленумът е изслушал съдия Захарова на 10 януари и е изразил становище, че тя притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт - има високи професионални и нравствени качества и отговаря на изискванията за стаж; висок етичен стандарт; висока професионална компетентност; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаването на правовата държава и други.

Галина Захарова е получила подкрепа от всички 80 върховни съдии, участвали в гласуването. Кандидатурата й бе издигната от общото събрание на съдиите от ВКС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови