Повдигнаха обвинение на висш полицай заради фалшив болничен лист

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2021 в 17:04 2514 0

Районна прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срещу полицейски служител заради фалшив болничен лист, съобщиха от държавното обвинение, като служителят е с инициали К. К. Според БНТ става въпрос за председателя на Асоциацията на разследващите полицаи в МВР Кирил Карликов.

Той е обвинен за съставяне и използване от длъжностно лице на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства, неправомерно получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи, посочват от прокуратурата.

Разследването по образуваното досъдебно производство е проведено след извършена проверка във връзка с постъпил сигнал. Възложена е била през декември 2019 г. на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР по повод действия на полицейски служител и е приключила с данни за извършено престъпление.

През януари 2021 г. Карликов е бил привлечен в качеството на обвиняем. По делото са разпитани 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от състава на ОД на МВР Благоевград.

По досъдебното производство, приключило с внесен в съда обвинителен акт, е установено, че на 3 февруари 2016 г. обвиняемият съставил докладна записка, в която отразил за претърпяна от него злополука след прибиране от работа. Посочил за преглед при личния си лекар, като му било предписано лечение и издаден болничен лист.

Но началник отдел „Разследване“ извършил проверка и категорично установил, че отразените от полицейския служител обстоятелства не отговарят на истината.

Карликов депозирал и друг болничен лист, удостоверяващ неработоспособност, с посочена невярна диагноза.

Впоследствие от НОИ по сметката на обвиняемия му била преведена сума от 1162,91 лв. като обезщетение за временна неработоспособност.

Освен това са събрани доказателства, че на неустановена дата в периода от 22 юни 2020 г. до 26 март 2021 г. той е скрил материали по преписка, заведена в деловодството на 02 РУ при ОД на МВР Благоевград, касаеща проверка срещу разследващи полицаи.

Карликов знаел, че те са необходими на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело.

Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиняемият целял да им прегради възможността да заведат частно дело в съда с оглед защита на правата им.

По делото са били приложени извлечения от Централизираната информационна система за документооборота в МВР, от която е видно, че последно материалите по исканата преписка са били предаден на ръка на обвиняемия.

Предстои делото да продължи в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови