Подпалвачът на културния ни център в Битоля получи 8 дни арест

OFFNews 08 юни 2022 в 09:49 1750 1

Битоля

Съдът в Битоля определи 8 дни арест за македонския изпълнител Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския културния център "Иван Михайлов" в Битоля в ранните часове на 4 юни.

Мярката не е окончателна, а искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга, съобщи БГНЕС.

34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - македонско и американско. Певецът е обвинен, че с действията си е "създал обща опасност". Според властите в Скопие той е признал вината си, освен това има и изгаряния по ръцете си, и определи случилото се като провокация. 

За задържането на Ламбе Алабаковски съобщи вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във фейсбук. По-късно Спасовски допълни, че при обиск на дома и друг обект, свързан със заподозрения, са открити дрехите и други доказателства за това, че именно той е запалил вратата на сградата. 

Българският премиер Кирил Петков похвали бързите действия на македонската полиция. Но така случаят не бе приключен, след като опозиционната партия "Левица" обяви протест в подкрепа на подпалвача и искане той да бъде освободен. 

В социалните мрежи бе подета кампания "И jас cyм Ламбе Алабаковски! Је ѕuіѕ Lambe Alabakovski! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews