Пияният кантонер, виновен за жп катастрофата в Асеновград, получи 2,8 г затвор

OFFNews 18 май 2020 в 21:04 2878 0

Пловдивският окръжен съд осъди двама мъже за катастрофата на жп прелез в Асеновград, в която загина мъж, а други двама пострадаха. Единият от тях - К. М. получи 2 години и 8 месеца "лишаване от свобода", както и лишаване от право да изпълнява длъжността прелезопазач за срок от 4 години.

И. Г., вторият подсъдим, е осъден на 2 години затвор с изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда той няма право да управлява моторно превозно средство за 4 години.

На 12 ноември пиян служител на БДЖ забравил да пусне бариерата, а шофьорът на колата, ударена от преминаващия влак, се е движил със скорост от 60 км/ч. 

Окръжният съд призна кантонерът, който стана причина за тежък инцидент в Асеновград за виновен в това, че на 12 ноември 2019 г. около 06,50 часа като работник по транспорта нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на превозни средства през прелеза и не спуснал бариерата преди преминаването на пътнически влак. По непредпазливост причинил смъртта на мъж. Освен това причинил и  две средни телесни повреди, като деянието е извършено в пияно състояние, при наличие на алкохол в кръвта 2,61.

„По време на разпита мъжът отказва да даде обяснение. Признал се е за виновен и казал, че съжалява за стореното. По показания на очевидци пазачът е стоял близо до бариерите, но не ги е пуснал”, заяви Борис Михов, зам.-районен прокурор на Асеновград.

Окръжният съд призна и шофьорът на колата, ударена от влака, за виновен в това, че при приближаване на железопътния прелез в междугарието Крумово – Асеновград нарушил правилата за движение, като се е движел със скорост от 60 км/ч, а скоростта, с която е можел да спре пред прелеза е била до 40 км/ч. Той не е спрял и навлязъл в прелеза, без да се убеди, че към същия не приближава влак и по непредпазливост причинил смъртта на мъж, както и две средни телесни повреди.

Делото бе разгледано от Окръжния съд в рамките на едно заседание в един ден, след като двамата подсъдими признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласиха да не се събират доказателства за тези факти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови