Панайот Рейзи и още четирима на съд за присвояване на над 2 млн. лв.

OFFNews 07 юли 2020 в 14:51 3023 0

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров за източване на 2 140 156,07 лв. на община Созопол.

Досъдебното производство е било образувано от Окръжната прокуратура – Велико Търново след подаден сигнал от търговско дружество „Строй 2014“ ЕООД. Според данните на дружеството в периода 2014 г. - 2017 г. длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си задължения, като допуснали извършване на банкови преводи в полза на С.Г.

През октомври 2017 г. делото е било изпратено в Окръжната прокуратура – Бургас.

С постановление на главния прокурор е било разрешено ръководството на разследването и осъществяването на постоянен надзор за законосъобразността му, както и своевременното му провеждане, да бъде извършено от Софийската градска прокуратура.

След приключено досъдебно производство обвиняемите са предадени на съд за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156,07 лв., собственост на Община Созопол.

Престъпните деяния били извършени чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица.

Схемата била следната: шеф на дирекция „Техническа“ в общината – обвиняемият Христо Христов, преценил, че са необходими строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните СМР, били фиктивни и били издадени от касиера на общината – обвиняемата Елена Димитрова. На тях обаче липсвали подписите на собствениците на фирмите за строително-монтажните работи.

През инкриминирания период обвиняемите заемали следните длъжности: Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отстранен от длъжност на 16 април 2019 г., Христо Христов – директор на дирекция „Техническа“ в Община Созопол, Златка Мусева – главен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – собственик на четири фирми. На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови