Обвиниха бившия шеф на онкодиспансера в Пловдив за безстопанственост

OFFNews Последна промяна на 17 май 2018 в 10:41 3088 0

Обвиниха бившия шеф на онкодиспансера в Пловдив за безстопанственост

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжен съд Пловдив обвинителен акт срещу бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД Красимир Вальов за безстопанственост в особено големи размери.

Вальов е обвинен за това, че 31.08.2016г. не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за „КОЦ-Пловдив“ ЕООД в размер на сумата от 405 190, 92 лева без ДДС.

Вальов е открил обществена поръчка с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. за купуването на компютърен томограф. Това обаче е станало без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара, твърдят от прокуратурата.

Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 000лв с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора тази фирма закупила компютърен томограф на стойност 492 809, 08 лева без ДДС и го предоставила на КОЦ Пловдив.

Разликата от 405 190, 92 лв. между платената сума от КОЦ Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава в „особено големи размери“.

Красимир Вальов е с мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.