Нено Димов в спецсъда, делото срещу бившия министър започна по същество

OFFNews 03 май 2022 в 11:23 1294 0

Снимка БТА архив

Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник започна по същество в спецсъда.

Днес по процеса са предвидени разпити на свидетели, след като преди няколко месеца Специализираният съд успя да разгледа делото само на разпоредително заседание, припомня БТА. Заедно с Димов пред съда застава и временно изпълняващият длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли миналата година. Нено Димов и Севделина Ковачева са обвинени за умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир "Студена" намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. "Студена" е силно занижен.

През април 2020 г. Нено Димов излезе от ареста, той беше задържан на 9 януари същата година. По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 4000 страници доказателства.

Заради водната криза в Перник, започнала в края на 2019 г., на ръководителя на ВиК-Перник също беше повдигнато обвинение, но материалите по него бяха отделени и изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Перник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови