Нено Димов отива на съд заради щети за 1,9 млн. лв. покрай водната криза в Перник

OFFNews 29 юли 2021 в 11:53 2979 0

Бившият министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов 3" Нено Димов и бившият изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева са предадени на съд и ще отговарят за източването на язовир "Студена" и насочване на водата към промишлени предприятия през 2019 г. Така са били ощетени хиляди граждани на миньорския град, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Нено Димов отива на съд за умишлена безстопанственост, защото не е упражнил правомощията си като министър по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало "разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода, чиято равностойност е малко над 1,9 млн. лв.", обяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

"Той е утвърждавал графици, с които е трябвало да даде приоритет на питейно битовите нужди на перничани, а не на промишлени нужди. Въпреки, че в МОСВ са знаели, че водният ресурс намалява, той е дал разрешение водата от язовира да се използва и за промишлени цели", коментира Кръстев.

Севдалина Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, тъй като не е обявила навреме режим на водата в общината, въпреки че е имало информация за силно занижен воден ресурс.

Кръстев обясни още, че около 2 месеца 12 геодезисти са обследвали яз. "Студена", разпитани са били 156 свидетели, има множество експертизи.

През април Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването по досъдебното производство за водната криза в община Перник. Тогава стана ясно, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени бившият екоминистър Нено Димов и и.д. кмет на града Севдалина Ковачева.

Според прокуратурата, въпреки данните за спадащите нива на язовир „Студена”, Нено Димов подавал вода за промишлени нужди. Така ограниченото количество вода е било разхищавано. Водата е била насочена към търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Ковачева бе привлечена като обвиняема, защото не е издала заповед за въвеждане на воден режим в общината. 

Валентина Маджарова отбеляза още, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото "обществото следва да знае". 

Спецпрокуратурата е дала на съд за корупция 38 души през първите шест месеца на годината. Те са причинили щети за 2,5 млн. лв., 7 присъди за корупция са влезли в сила, стана ясно още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови