Нено Димов обвинен и за концесията на Банско

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2020 в 15:20 5240 1

Специализираната прокуратура обвини бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и за концесията на ски зоната "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "ЮЛЕН" АД, съобщи държавното обвинение.

Така Димов получава второ обвинение след досъдебното производство за водната криза в Перник.

Специализираната прокуратура е отделила материали от досъдебното производство, по което в качеството на обвиняем за умишлена безстопанственост е привлечен бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, се казва в съобщението.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализирана прокуратура и по него се извършват активни действия по разследването, допълват от прокуратурата.

На 9 януари Нено Димов бе задържан по обвинение за несправяне с водната криза в Перник. Тогава бе претърсен домът и кабинетът на бившия министър. Самият той дълго се оправдава, че виновник за безводието в града е ВиК.

При задържането на бившия екоминистър наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обяви, че разследващите са намерили документи, свързани с концесията на ски зоната.

В края на 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояваше кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зона "Банско".

Цацаров заплаши, че ако това не стане, прокуратурата ще потърси отговорност за бездействие. Изпълнението на указанията беше възложено на екоминистъра Нено Димов, който трябваше да започне преговори с концесионера "Юлен".

Именно това писмо са намерили разследващите при обиските преди задържането на Димов, а Кънев заяви, че прокуратурата ще провери дали ексминистърът на околната среда не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X